A digitális lábnyomaink

Gondolom mindenki észrevette már, hogy a hirdetések egyre személyesebbek, és pontosabbak. Úgy érezzük, hogy az „internet” egyre jobban ismer minket, tudja (jobban, mint mi), hogy mire van szükségünk.  Tudja, hogy mikor merre járunk, és ott valószínűleg mire lesz szükségünk. Honnan ismer minket?

Megadjuk születési dátumunkat, lakhelyünket, érdekeltségeinket, kapcsolatainkat és így tovább. És ezzel nincs is semmi gond. Amikor tudom, hogy mely adatok kerülnek megosztásra a hozzájárulásommal, akkor bizonyos honlapok tudtára akarom adni a szokásaimat, hobbijaimat és érdekeltségeimet.
Mi van azzal, amiről nem tudunk, és nem járulunk hozzá? Minden egyes kattintás, érintés nyomot hagy rólunk az interneten. Ezek a digitális lábnyomaink. A nyomok követésére egy egész iparág épül, melynek a neve: Online Behavior Tracking. Cégek százai dolgoznak azon, hogy kialakítsák mindnyájunk digitális profilját.

Hogyan jobban lássuk miről is van szó, az alábbi grafikont egy Lightbeam nevezetű Firefox kiegészítő készítette, kb. két perces internetezés és három meglátogatott oldal után.

lightbeam grafikon

Ez a vizualizáció megmutatja, hogy milyen oldalakkal álltam kapcsolatban. A kör jelzi a közvetlenül meglátogatott site-okat, a háromszög viszont olyan oldalakat jelöl, amelyek szintén nyomon követtek, de nincs semmi közöm hozzájuk, egy úgynevezett „third party” site-ok. Ezek az oldalak egy kapcsolat hálót alkotnak, hogy képet alkothassanak rólam az interneten.

Miért történik mind ez? Egyszerű, mert hatalmas üzlet. A cégek óriási összegeket fizetnek a leendő ügyfelek megtalálásért. Az információért, amelynek segítségével jobban tudják szegmentálni a termékeiket vagy szolgáltatásaikat. Hiszen ha meg van a tökéletes ügyfél, akkor van árbevétel.

Ez ellen sajnos nem nagyon tudunk mit tenni, magánszféra az internet világában sajnos nem létezik. Ugyan a követések egy részét blokkolhatjuk a Lightbeam-el, de nem leszünk teljesen láthatatlanok. Azonban arra figyelhetünk, hogy milyen plusz információkat adunk meg magunkról. Az oktatási rendszerünk egyik elsődleges feladata kellene legyen, hogy felkészítsen minket a digitális térben való megjelenésünkre.  Az interneten megjelenő tartalom kitörölhetetlenül megmarad. Évek múlva előfordulhat, hogy olyan pozícióba kerülünk, melyre könnyen fenyegetést jelenthet egy régen megosztott, nem oda illő kép. Fontos, hogy odafigyeljünk, és törekedjünk a tudatos internetezésre.

Kulcsár Bálint

A bejegyzés kategóriája: Internet
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

1 Responses to A digitális lábnyomaink

  1. pap sándor szerint:

    Üdvözlöm!A „tudatos internetezés”kötelezővé tétele megoldani nem tudja az emberek valós problémáit,csa k az, ha olyan lehetőséget kapnak a környezetükben,ami önismeretre ösztönöz.Ha nincsenek pozitív visszajelzések,akkor hiábavaló erőlködés „megvédeni”őket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük