Európai Uniós adatvédelmi reform

Az Európai Unió adatvédelmi szabályzatának reformja már régóta napirenden van. Az Európai Bizottság (EB) még 2012-ben nyújtott be egy végleges reformcsomagot, melynek érvényesítése jóval több időt vesz igénybe, mint ahogy gondolták. Ezt az adatvédelmi tervezetet erősítette meg az Állandó Képviselők Bizottsága (ÁKB) 2015. december 18-án. Az ÁKB hozzájárulása egy lépéssel közelebb hozta az új rendeletek hatálybalépését, ami előreláthatólag 2018 tavaszán fog megtörténni. A szabályozás két fontos területet érint: az általános adatvédelmi rendeletet (amely a 95/46/EK irányelvet hivatott felváltani), valamint a bűnüldözés területén alkalmazandó adatvédelmi irányelvet (amely a 2008-as adatvédelmi kerethatározatot hivatott felváltani). (Forrás: http://m.european-council.europa.eu/hu/press/press-releases/2015/12/18-data-protection/)

Miért van szükség reformra?

Az elmúlt 10 évben az információs technológia fejlődésével olyan új innovatív szereplők léptek be a piacra, melyek adatkezelési szabályozásának a jelenlegi adatvédelmi törvény nem tud eleget tenni. Az okostelefonok, a közösségi oldalak, és az olyan üzleti modellek melyek terméke a személyes adat, veszélyeztetik a magánélethez való jogot az internet világában. Az EB azt reméli, hogy a reform megnöveli a felhasználók bizalmát az online szolgáltatásokban, és ezáltal hozzájárul Európa digitális gazdaságának fellendüléséhez. Mindezek mellett a különböző szabályok az Unió tagállamai között nehezítették a terjeszkedés az innovatív adatkezelő cégek számára. Ezért az EB egyik fő célja, egy egységes szabályrendszer az EU tagországainak számára.

Az új rendelet

Az új általános adatvédelmi rendelet fokozza az egyén adatainak védelmét a személyes adatok kezelése során, valamint – többek között az adminisztratív teher csökkentésével – kedvezőbb üzleti lehetőségeket teremt a digitális egységes piacon. (Forrás: http://m.european-council.europa.eu/hu/press/press-releases/2015/12/18-data-protection/)

A bejegyzés kategóriája: Adatvédelmi rendelet
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük